Spelet om framtiden

Den 22 september startade spelet om framtiden på webben. Ambitionerna från amerikanska Institute For The Future är stora och detta sätt att engagera publiken borde också vara extra intressant för myndigheter som Räddningsverket och i synnerhet för framtida Myndigheten för Samhällsskydd och Samhällsberedskap (MSB). Spel som ett verktyg för lärandet är väldigt intressant vilket vi på Lärstödscentrum följer med stort intresse och där vi får hjälp av vår kollega och speldesignern Marcus Toftedahl på Skövdeskolan som också är en förgrundsfigur inom Räddningsverket inom området.

Tanken är att via ett Massively Multiplayer Forecasting Game vid namn Superstruct ta reda på vart framtiden är på väg och på det sättet bygga en bättre och säkrare framtid. ”It’s about inventing new ways to organize the human race and augment our collective human potential. With Superstruct IFTF introduces a revolutionary new forecasting tool: Massively Multiplayer Forecasting Games (MMFGs)”.

Vi hittade detta inlägg på KK-stiftelsens blog om ”framtidens lärande”.

Superstruct utspelar sig 2019, och spelarnas uppgift är att beskriva hur tillvaron gestaltar sig i en tid när undergången tycks vara nära… Datorsimuleringssystemet GEAS (Global Extinction Awareness System) visar att människans överlevnadshorisont inte länge är oändlig, utan kan beräknas till tjugotre år. Fem olika faror, som beskrivs i lika många videofilmer på Youtube, hotar att förstöra allt mänskligt liv på jorden… Själva spelandet äger rum på bloggar, diskussionsforum, Youtube och andra mötesplatser på nätet. Och det finns redan en grupp på Facebook, som just nu har 1431 (vi uppdaterade siffran själva) medlemmar.

Räddningsverket gjorde en framtidsstudie om ”Framtidens risker och säkerhetsarbete” i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting. Över 400 personer inom kommuner, regionala och centrala myndigheter, näringsliv, organisationer med flera har medverkat i dialogen under hösten 2007.

Vi hoppas att MSB kan hitta nya former för att bjuda in fler till samhällsdebatten om framtidens tankar, funderingar, insikter, förväntningar och farhågor än vad Räddningsverket gjort tidigare. Läs mer och delta i spelet här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: