Nya förutsättningar för lärande

Vi har redan sett hur internet har förändrat stora delar av vårt samhälle och det genomslag det börjar få inom utbildningar. Idag studerar t ex en av fyra på distans på våra lärosäten i Sverige (källa Högskoleverket och SCB).

Internet har skapat fantastiska möjligheter att koppla ihop människor, göra information tillgängligt för alla och möjligheter för kommunikation och erfarenhetsutbyte är större än någonsin, oavsett geografisk plats.

Med hjälp av internet och informations- och kommunikationsteknik har vi för första gången någonsin möjligheten att skapa utbildningar där grunden för lärande inte begränsas av en fysisk plats eller ens tid.

Nu har vi möjlighet att skapa en lärandemiljö för våra elever där de lär sig i autentiska utbildningsmiljöer inom de områden som de kommer eller redan arbetar inom. Samtidigt har de möjlighet att få tillgång till de bästa lärarna, samarbete med klasskamrater och kontakt med resten av samhället. Detta kan elever göra utan att flytta.

Kunskap skapas varken i en skolbyggnad eller på ”nätet”. Lärandet är en kognitiv komplex process som skapas i huvudet på individen, faktorer som motivation, engagemang, socialt sammanhang, relationer men också lärarens förmåga att hjälpa eleverna att uppnå uppsatta mål spelar stor roll.

Dessa mål nås inte automatiskt genom att eleverna sätter sig framför datorn eller åker till en skola och lyssnar när lärare har föreläsningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: