Gästinlägg om räddningstjänst, IKT och utbildningar

Idag ”gästbloggar” Jonas Landgren som bland annat forskar kring hur räddningstjänsten arbetar med IT. Vi frågade honom hur IKT-användningen och –mognaden kan och borde komma in i utbildningen.

Vi var också intresserade av hur Räddningstjänsten och andra delar som arbetar med säkerhet i olika former skulle kunna ta del av och lära sig de verktyg han forskar om, och vilken roll Räddningsverkets utbildningar har i detta?

Detta är hans svar;

Jag tror att utbildningarna som SRV bedriver spelar en väldigt stor roll för att få svensk räddningstjänst att ta till sig IKT på ett sådant sätt att det blir en helt naturlig del i vardagen.

Mina erfarenheter från mina studier är att insatspersonal har en något negativ inställning till IT rent generellt, dock är man väldigt intresserad av applikationer och system som kan fungera som värdefulla ”verktyg” i arbetet. Dvs, administrativa system för att hantera lön, semester, rekvisitioner m.m har svårt att fånga intresset. Men mobila terminaler där insatspersonal kan få upp vital information vid en räddningsinsats fångar också ett stort intersse.

Webb-baserade Kartsystem och mobil videoförmedling är andra områden där personalen i många fall ser en direkt koppling till det arbete som de som mest identifierar sig med.

Utbildningen har en stor roll att fylla avseende att utbilda i hur tekniken kan integreras i det arbetet och att det gäller att ha ett förhållningssätt till tekniken. Viss teknik kan vi inte avstå ifrån, utan den kommer att över tid att smygas in i verksamheten, som en del av den allmänna teknikutvecklingen i samhället.

Utbildningen skall naturligtvis också integrera användningen av IKT i själva utbildningsmomenten där kunskapssökande, kommunikation och redovisningar till viss del skall ske via webben och på distans för att påvisa hur tekniken kan användas.

En intressant sak som ni skulle kunna göra är att arrangera ett seminarie där ett urval av forskarna kommer och träffar de som går era utbildningar. Syftet är inte att forskarna skall förmedla kunskap. Utan att skapa en mötesplats där man på lika villkor diskuterar gemensamma frågor. Sådana möten gör att de ibland väldigt frånskilda sidorna träffas och det skapas broar som både kan utveckla och förbättra relevansen i forskningen, men också ge insikter som kan vara tillämpbara direkt i ett vardagligt räddningstjänstsammanhang.

Jag försöker att arbeta ganska aktivt med att överbrygga mellan akademin och de professionella aktörerna, ibland med lite olika resultat men det går framåt och skall nog ses som ett långsiktigt arbete.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: