Idag slösar vi på pengar, arbetstid och miljö

Imorgon ska Martin på ett tvåtimmarsmöte i Karlstad. Eftersom tiderna för mötet inte passar med vare sig tåg- eller flygtider så innebär det att han måste flyga på tisdag eftermiddag (ska han åka tåg tar det ännu en extra dag) och bo på hotell en natt.

Mötesdeltagandet för en person på Sandö kommer att ge upphov till utsläpp på 300 kg CO2 (Enligt utsläppskalkylatorn på atmosfair). Det kommer ta 24 timmar från att Martin åker hemifrån tills han är hemma igen och kostnaden för flygresan är 6200 kr plus hotellrum, flygtransfer och traktamente.

Hade samma möte genomförts i Adobe Connect hade utsläppen minskat till ett minimum (9 datorer som används under 2 timmar), arbetstiden hade varit sammanlagt 18 arbetstimmar (plus eventuella förberedelser) och kostnaden för ett Adobe-möte skulle högt räknat ligga på 500 kronor i licenskostnad.

På vägverket bedriver de ett projekt som de kallar ”Resfria möten”. Där arbetar de med olika vinster som ”resfria” möten har på hela organisationen och samhället som miljöeffekter, sociala aspekter, säkerhetsmässiga, ekonomiska effekter med mera.

Så här kan ett möte också se ut.

På Räddningsverket har vi tekniken för att spara statliga pengar, på miljön, Martins arbetstid, stressen det innebär att resa i form av videokonferensutrustning, webbkonferenssystem, telefonkonferens och sociala plattformar för samarbete. Vi har använt Adobe Connect som fullgoda och ibland bättre alternativ än fysiska möten. Men det tar tid att bygga upp en möteskultur som fungerar för e-möten, det finns också en risk att den möteskulturen ändrar hierarkier i den gamla kulturen.

Förutom de personliga rutinerna byggs det även upp en möteskultur inom större organisationer. Denna mötesrutin kan vara en viktig del i den anställdes yrkeskunnande, t.ex. i rollen som chef, förhandlare, säljare eller inköpare. Därför kan det vara en stor utmaning att försöka ändra denna möteskultur och försöka få de anställda att börja mötas med hjälp av tekniken. Organisationen stretar emot och många är rädda för att de ska ”skämma ut sig” p.g.a. bristande kunskap.

Från Vägverket

Är det inte dags att börja tänka nytt när det gäller att mötas?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: