Se SMO-seminariet i efterhand

Idag mellan 10-10.45 hade vi vårt SMO distansseminarium (se hela seminariet i efterhand här).

Vi var tjugo deltagare från bland annat Räddningsverket, polisens distansutbildning, Myndigheten för Skolutveckling och åtminstone en nyfiken eventuell framtida SMO distansstudent.

Håkan Lilja från Lärstödscentrum som är projektledare började presentationerna. Han berättade bla att distansalternativet teoretiskt är den tredje största skolan och att andelen kvinnor som söker är högre än till skolorna. Håkan berättade också om bakgrunden och upplägget på utbildningen. Här är Håkans presentation.

Efter det berättade Martin Neldén om hans upplevelser som distanslärare. Den största skillnaden och fördelen var att eleverna lär sig i autentiska miljöer. Ett av distansutbildningens mål är att flytta lärandet till de miljöer som eleverna ska arbeta i senare.

Han märkte också att eleverna är mer engagerade i distansutbildningen, här finns det ingen möjlighet att vara curlinglärare utan ansvaret måste flyttas till eleverna. ”Det går inte att ringa runt till 22 räddningstjänster och berätta att det kommer en elev på studiebesök, sånt de får gratis måste de själva fixa på distansen” sa Martin. Här är hans presentation.

Mathias Otmalm som är elev avslutade med att berätta om hans erfarenheter som distanselev. Det var spännande att höra Mathias erfarenheter av utbildningen. Det är ju framförallt för eleverna vi har utbildningen för och för Mathias passade distansutbildningen bäst pga hans livssituation. Se och hör Mathias hela presentationen om hans liv och erfarenheter som distansstudent. Han berättar också hur han sköter fysen och biblioteksfrågorna på distans (ja, det fanns faktiskt både gym, internet och bibliotek utanför Räddningsverkets skolor).

Det var första gången vi testade att ha seminarium i Adobe Connect och vi tyckte det fungerade bra. Det var lite problem med ljudet i slutet och interaktionen med deltagarna blev väl inte den allra bästa. Men det var en hel del som ställde frågor i chatten och det blev en diskussion i slutet.

Så i dag har vi både sparat på resekostnader och miljön och dessutom fått med experter utanför Räddningsverket i diskussionen om våra utbildningar. Varken möten eller lärande är längre platsberoende, det är bra att vi också testar nya former att mötas i Räddningsverket.

Här ser du seminariet i efterhand. Det kan vara lite laddningstid eftersom storleken på filen är 75 megabyte och 45 minuter lång, filmen streamas vilket gör att den kan upplevas hackig om du sitter på en slö lina. Pausar du och väntar ett tag så kommer det att gå bättre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: