Perspektiv

I Sverige brukar vi se IT-support som en självklarhet, anledningen är att vi tycker att datorer och programvara är rätt svåra att klara av själva.

Men förutsättningarna och synen på datorn ser olika ut runt om i världen. Professor Sugata Mitra har ett intressant och framgångsrikt lärandeprojekt i Indien vid namn Hole-in-the-wall. Med en rad olika initiativ och studier har han visat att fattiga har en stor potential att lära sig själva och förbättra sina villkor med hjälp av datorer och Internet, bara de får tillgång till tekniken.

I föreläsningen (de första 2 minuterna) berättar han om nyfikenheten hos barnen som levde i den indiska slummen som aldrig sett en liknande maskin förut. ”Får vi röra den” frågade barnen, ett par minuter senare lärde de sig navigera med musen och i slutet av dagen surfade de.

Just nu utvecklar Professor Mitra projektet för att ge barn utbildning som vanligtvis inte har tillgång till skolor med hjälp av ”hål-i-väggen”-datorerna. Med hjälp av datorer som är kopplade till Internet ger han möjlighet till samarbete med barn i hela världen där de får utforska, ha kul och lära sig utan traditionella och dyra skolbyggnader.

Och vi som var fundersamma om det gick att ha de teoretiska delarna i SMO-utbildningen på distans!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: