En vecka av inspiration och påfyllning

Oftast brukar vi hitta inspiration, diskussioner, forskning, metoder, nya infallsvinklar mm genom att delta i nätgemenskaper, söka på nätet, följa våra RSS-flöden men den här veckan kommer vi att delta vid två olika konferenser på plats.

Internet, svenskarna och världen

Den första är på tisdagen och handlar om ”Internet, svenskarna och världen”. Här pratar världens främste Internetforskare Jeff Cole. ”Jeff Cole är professor och chef för Center for the Digital Future vid University of Southern California. Sedan år 2000 leder han den världsomspännande studien World Internet Project. Nära 30 länder medverkar, där 100-tals forskare årligen följer 60.000 hushåll för att se och förstå Internets påverkan på människa och samhälle. Jeff Cole var mediarådgivare åt Bill Clinton och Al Gore, och han är detsamma åt George W Bush”.

Dessutom presenterar World Internet Institutes forskningsledare Olle Findahl de första forskningsresultaten från årets studie “Svenskarna och Internet 2008”.

”Det är bara drygt 10 år sedan hushållen på allvar började ringa upp Internet. Nu ligger de ständigt online via bredband, och Sverige är världsledande. Vad är det som händer – Och vart är vi på väg?”… Och vart är skolan på väg undrar vi?

NU2008 i Kalmar

På onsdag till fredag är vi i Kalmar på NU2008 – Lärande i en ny tid.

Konferensens tema har tre olika infallsvinklar: Pedagogisk utveckling, breddad rekrytering och IT-stödd undervisning.

Dessa teman är intressanta och aktuella för oss och för Räddningsverkets utbildningar, hur utvecklar vi pedagogiken i de framtida utbildningarna, hur får vi nya grupper av studenter till våra utbildningar och hur gör vi med den IT-stödda undervisningen?. Är du intresserad kan du själv följa konferensen genom konferensens live-blogg och genom att se live-föreläsningar via deras e-mötessystem. Vi kommer också att rapportera här på bloggen under tiden i den mån vi har tid. Detta kommer att diskuteras i de olika teman;

Pedagogisk utveckling innebär på vilka sätt lärare skapar goda förutsättningar och miljöer för studenters lärande. Det handlar om hur man kan göra verklighet av tankarna bakom studentcentrerade utbildningsformer och studentaktivt lärande på campus, i distansutbildningar och med hjälp av nätbaserad undervisning. Det handlar också om hur man kan utveckla, utvärdera och utforska studenters lärande, undervisningens uppläggning och lärares arbete, för att bidra till fortsatt utveckling av den högre utbildningen.

I takt med att högskolan får fler studenter som har annan bakgrund än den traditionella, blir det viktigt att utveckla undervisningen från de faktiska förutsättningar de nya studentgrupperna har. Breddad rekrytering inkluderar inslag om hur högskolor och universitet utvecklar planering, rekrytering, introduktion till högre studier, nya typer av läraktiviteter och bedömningsformer samt olika former av stöd för studier och fortsatt karriär med hänsyn till nya studentgrupper och en globaliserad högre utbildning.

IT-stödd utbildning blir allt vanligare samtidigt som den innebär annorlunda sätt att studera. Förändringarna innebär att nya tekniska och pedagogiska hjälpmedel utvecklas, tas i bruk eller utvärderas. Undervisningen behöver utvecklas för att stödja god pedagogik, social interaktion och kvalificerade kommunikationsformer under nätbaserat lärande både på campus och i distansutbildning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: