Vad är en e-portfolio?

E-portfolio

”För att vi ska kunna möta behoven från kunskapssamhället ställs nya krav på oss individer. Vi behöver kunna hantera och dela vår kunskap. Vi behöver också kunna reflektera kring vårt tidigare lärande och våra kvalifikationer”. Så beskriver CFL nyttan med e-portfolion.

Att reflektera över sitt eget lärande är en metod som ofta används i skolan, bland annat på SMO distans genom reflektionsdagböcker. Portfoliometoden bygger på samma tankar men ger också eleven en möjlighet att samla alla sina arbeten och ta dem med sig genom livet. Detta kan ju vara bra både för reflektion, att se sina egna framsteg och använda som arbetsprover när man söker till ett jobb eller en utbildning.

Norge är en av föregångsländerna när det gäller portfolioanvändandet och elevernas arbeten sparas och arkiveras under hela skolperioden. Eftersom vi använder en norsk lärplattform (CuRSnet/Fronter) finns också bra stöd för detta i våra utbildningar.

Men idag sker inte allt lärande i klassrum eller där utbildningssamordnaren har tänkt sig.

”Idag ser vi t.ex. allt fler webbaserade verktyg växa fram som är studerandestyrda och som medger socialt samspel, öppenhet och val av olika källor för innehåll (sociala nätverk, bloggar, wikis m.m.), vilket gör att perspektiven förskjuts från utbildningsanordnaren till individen. Det är individen själv som i allt högre utsträckning är med och formar sitt egna personliga lärandelandskap”. Från CFL.

Detta kräver nya sätt att se på portfolion, dvs hur samlar vi in kunskap som har skapats på webben utanför både LMS, klassrum och worddokument?

För att starta en diskussion om detta har CFL starat en blogg om e-portfolio. Vi tycker detta är en svår fråga så vi kommer definitivt att lägga in bloggen i våra rss-flöden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: