Res mindre, få mer gjort och spara på miljön

Karta SkolorInom Centrum för Risk- och Säkerhetsarbete (CRS) inom Räddningsverket (där Räddningsverkets utbildningar drivs) ledde vi förra året projektet ”e-möten”. Det resulterade bland annat att vi upphandlade Adobe Connect och lärde oss mycket om webbaserade e-mötessystem. Detta system används idag främst inom SMO-distans och i projektgrupper inom CRS.

På vägverket bedriver man ett liknande projekt som de kallar ”Resfria möten” som har ett annat fokus. Där arbetar de mer övergripande på olika vinster som resfria möten har på hela organisationen och samhället som miljöeffekter, sociala aspekter, ekonomiska effekter med mera. Kanske är detta också en del i arbetet i deras nollvision, mindre resor leder ju till mindre skador.

”Resfria möten kan erbjuda en organisation ett alternativ till kostsamma, tidskrävande och miljöbelastande tjänsteresor. Då resfria möten dessutom kan minska mötesdeltagarens stress både professionellt och privat, kan denna typ av möten ses som mer hållbara alternativ till resandet”.

Från Vägverkets sidor om Resfria möten

På Räddningsverket har vi tekniken i form av videokonferensutrustning, webbkonferenssystem, telefonkonferens och CuRSnet, men inte styrmedlen att använda i samma utsträckning. Tekniskt och metodiskt har kommit så långt att det går att ersätta fysiska arbetsmöten med e-möten. Dock tar det tid att tänka om när det gäller möten, hur vi reser och hur vi tänker när det gäller möten.

Förutom de personliga rutinerna byggs det även upp en möteskultur inom större organisationer. Denna mötesrutin kan vara en viktig del i den anställdes yrkeskunnande, t.ex. i rollen som chef, förhandlare, säljare eller inköpare. Därför kan det vara en stor utmaning att försöka ändra denna möteskultur och försöka få de anställda att börja mötas med hjälp av tekniken. Organisationen stretar emot och många är rädda för att de ska ”skämma ut sig” p.g.a. bristande kunskap.

http://www.vv.se/templates/page3____21038.aspx

Men för att få den insikten krävs det att man provar själv

”Exemplets makt är stor: låt anställda få prova på hur det är att t.ex. delta i en videokonferens, eller hur det är att dela dokument och chatta i en webbkonferens. Detta bör först göras under avdramatiserade former och inte i ett ’skarpt läge’”.

http://www.vv.se/templates/page3____21038.aspx

Och självklart blir det ingen dramatisk förändring förens ledningen börjar använda och ställa krav på möten och hur vi reser till dessa.

Ledningen bör föregå med gott exempel. Om en förändring i förhärskande rutiner ska komma till stånd i organisationen krävs det att förändringsarbetet stöds och beivras av ledningen. Ledningen bör följa upp användningen och kommunicera ut det i organisationen.

http://www.vv.se/templates/page3____21038.aspx

 

Annonser

One Response to Res mindre, få mer gjort och spara på miljön

  1. Hello outstanding website! Does running a blog like this take a large amount of work?
    I’ve very little expertise in computer programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject however I simply wanted to ask. Thanks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: