Första veckan på SMO distans

Efter långa förberedelser har nu SMO-distans startat. Det två första dagarna på kursen ägnades åt tekniken och verktygen som behövs vid distansstudier. De studerande fick prova sina webbkameror och headset samt även ha sitt första basgruppsmöte via adobe connect. Vid distansstudier är Internet en viktig faktor, första kursdagen blev det stora problem med nättrafiken (en leverantör hade landsomfattande problem), trots det kom kursen igång bra.

SMO distanselever
Distanseleverna på Sandö

Genom studenternas fina självpresentationer kunde vi se att det var en härlig mix av människor som hade sökt till distanskursen. Väldigt många har ett yrke i grunden och ska nu genom sina studier skaffa sig formell behörighet till sitt jobb eller helt sadla om och byta karriär. Det är inte bara yrkesbakgrunden som har stor variation utan även de studerandes ålder, de är alltifrån 19 år till 37 år.

Den första närträffen på skolan i Sandö var intensiv, mycket skulle hinnas med på kort tid. Det började med presentation av kursen tätt följ av gruppdiskussioner. Den första dagen avslutades med teambuilding och tacobuffé. Dag två inleddes med föreläsningar om grupprocessen, 7-stegsmodellen och motivet till att räddningsverkets utbildningar bygger på ett processinriktat arbetssätt. Grupperna hann även med att starta upp sin första vinjett och på så vis prova på 7-stegsmodellen.

Det känns roligt att äntligen fått träffa våra elever och komma igång med utbildningen. Vi har en spännande och lärorik tid framför oss, då vi lärare tillsammans med våra elever nu ska finna de bästa vägarna för kommunikation, uppstarter, avslut, grupprocess och lärprocess via Internet och närträffar.

Michaela Tjernberg, lärare på SMO distans

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: