Kommunikation i SMO på distans

Vid distansstudier är den stora skillnaden mot närstudier att vi rent fysiskt inte befinner oss på samma plats. Däremot kommer vi att arbeta på samma sätt som de som läser SMO på skolan (fast bättre och effektivare). Räddningsverket använder PBL-metoden och hur vi jobbar med den finns beskrivet i CuRSnet under introduktionskursen.

Olika former av kommunikation

Eftersom vi inte kommer att träffas fysiskt särskilt ofta behöver vi hitta andra former att kommunicera och samarbeta. Här beskriver vi samarbetsverktyg som vi tillhandahåller och vilka du själv kan använda (du använder säkert redan en del av de vi tar upp här som msn, telefon och dokumentdelning). Dessa verktyg delas in i synkrona och asynkrona

Ett e-möte är något som kallas synkront. Kommunikationen sker då direkt som vid ett vanligt samtal. Skillnaden är att här har vi hjälp av datorer för att göra kommunikationen så bra som möjligt när vi befinner oss på olika platser. Detta kan ske med mikrofon och kamera, eller med endast tangentbordet. Exempel på synkrona verktyg är Adobe Connect, telefonmöte, MSN eller andra typer av chattar.

Synkron
Synkron kommunikation

Ett diskussionsforum är något som kallas för ett asynkront verktyg. Att något är asynkront innebär att kommunikationen mellan er inte sker omedelbart utan du skriver ditt inlägg, publicerar det och kan sedan göra något annat. Dina kurskamrater läser ditt inlägg när de kan och skriver sitt svar. Efter ett tag går du in igen på diskussionsforumet och läser de svar du fått. Du kan då fundera på de svar du fått och kommentera texten du fått. Sedan kanske dina kurskamrater skrivit inlägg som du sedan kan kommentera. Andra asynkrona verktyg är t.ex. e-post eller delade dokument. Fler exempel är debattsidor i tidningar eller bloggar.

Asynkront
Asynkron kommunikation

Olika kommunikationsverktyg

Här är en lista på kommunikationsverktyg som vi rekommenderar för ert samarbete i kursen. Kommentera gärna här under om ni har tips på andra bra verktyg och era erfarenheter kring dom, då kan vi lära av varandra.

Dela dokument och samarbeta

Enklast: CuRSnet är den naturliga platsen att hantera dokumenten på, både dina egna och gruppens. Här har ni både plats, inlogg, kommunikation med klasskamrater och läraren, inlämningar av arbeten, egen portfolio mm.

Medelsvårt: Google docs: Tillåter att flera kan jobba på samma dokument samtidigt via en webbläsare, utan att man behöver ha Word eller Excel på datorn

Avancerat: Skapa en wiki för ert arbete. Så här fungerar en wiki

Skapa er egna gratis wiki på Wikispaces

Kommunicera

Chatt: De vanligaste chattarna är MSN, Skype och Google Talk. Dom fungerar rätt lika men i Google Talk kan du inte ha videochatt. Via Skype kan du också ringa till vanliga telefoner.

E-möte: Här har flera möjlighet att videochatta, dela dokument och samarbeta online samtidigt. Oftast kostar dessa system pengar men vi har licenser så att ni kan använda detta fritt under utbildningen, både i helklass och i grupparbeten.

Telefonen: Glöm inte att telefonen både är bra och du slipper det tekniska strulet 😉

Nätverka utanför kursen

Kanske vill du skapa kontakter eller skaffa mer kunskaper utanför kursen. Nätet har skapat fantastiska möjligheter för detta. Detta ligger lite utanför kursen men det kan vara en bra kunskapskälla.

Sociala nätverk: Det kändaste just nu är väl antagligen Facebook, här kan du nätverka med människor över hela världen och hitta människor med liknande intressen. Det finns också riktade nätverk som Fire Fighter Nation som bara riktar sig till brandmän och liknande.

Bloggen: Ett mer enkelriktat media för nätverkande, du skriver och andra kommenterar, länkar till dina inlägg, du länkar tillbaks osv. Ett bra sätt för att få feedback på dina tankar och funderingar. Skaffa din egen blogg på wordpress och bli den första SMO-studenten med en egen blogg! Kanske dina framtida arbetsgivare kommer att läsa den!

Diskussionsforum: Nätet är fullt av diskussioner och kommunicerande. Genom att läsa, diskutera och kommentera kommer dina kunskaper att öka!

Annonser

2 Responses to Kommunikation i SMO på distans

  1. Keith Bryant skriver:

    Jag vet inte om kunskap i engelska är en grundförutsättning för din kursdeltagare. Men om det inte är det kan Commoncrafts wiki presentation som ni använder här hittas med svensk text på dotsub.com. Direkt länk är http://www.dotsub.com/films/wikisinplainenglish/index.php

  2. Tobias Andersson skriver:

    Ett hett tips för grupparbeten där en text behöver skrivas tillsammans är etherpad.com
    Med detta verktyg skriver alla på samma dokument samtidigt, man ser ”live” hur de andra skriver och man kan rättstava och ändra överallt hela tiden. Mycket effektivt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: