Årets julklapp är redan inaktuell

Handelns Utredningsinstitut skriver i ett pressmeddelande att GPS-en kommer att bli årets julklapp i år. Men med Google maps för mobiltelefoner kan du redan göra detta.

Med nya Google Maps för mobiltelefoner räcker det med att trycka på en tangent och vips visar kartan vart du befinner dig. Detta utan att du behöver någon GPS.

Istället används positionering utifrån mobilmasterna för att ge en ungefärlig position.

Google har också många bra tjänster för utbildning som vi skrivit om tidigare.

Jag hittade detta på bloggen Beta Alfa. Enligt kommentarerna där verkar denna funktion fungera bra på vissa telefoner i Sverige.

Uppdaterat: Regeringen skriver i ett pressmeddelande att EU ska skapa ett ”bättre” GPS.

”Galileo är ett europeiskt satellitnavigeringssystem som ska stå färdigt 2013 med 30 satelliter i rymden. Systemet kommer att konkurrera med USA:s nuvarande GPS-system med avsevärd förbättring i positionering, tillgänglighet och tillförlitlighet”.

Läs mer om detta i DN och SVD. Computer Sweden skriver att du också kommer att få köpa en ny navigator när Europa drar igång Galileo. Kanske detta bör vara något att tänka för Räddningsverket och räddningstjänsten som satsat en hel del på GPS-tekniken.

God Jul 🙂

Annonser

2 Responses to Årets julklapp är redan inaktuell

 1. Martin skriver:

  Men nu måste jag protestera igen! En GPS visar din position ner på metern när. Den här funktionen i Googlemaps utgår ifrån vilken mobilmast du använder och ger dig din position på ”in average a 1000 m”. Det är en rätt stor skillnad på en kilometer och en meter. Det hade gått att komma ner i fel om positionen för flera master kunde pejlas tillsammans och där mobilen utifrån vinklen till masterna kunde använda masternas position för att räkna ut sin egen. Men nu används bara en mast som om jag förstått det rätt inte pejlas alls utan bara anger att du är inom den mastens område.

  Däremot så kan man diskutera om alla verkligen måste ha en GPS med karta i bilen för att köra till och från jobbet…

  /Surmartin 🙂

 2. Hej Martin och tack för dina tankar!

  Det stämmer att Google Maps inte har samma precision som en ”vanlig” GPS. Jag håller också med om att det är tveksamt om alla behöver en GPS… Tekniken går också mot att mobilen snart kommer ersätta GPS eftersom många nya mobiler har inbyggd GPS.

  Jag tror bil-gps kommer att ligga bredvid popcornmaskinen, bakmaskinen och riskokaren i hyllan redan till julen 2008 🙂

  /Kalle på Lärstödscentrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: