Vikten av bra informationssökning

Information

Citatet kommer från bloggen bibliobuster

Lär dig söka på Google via Google Guide. Du kan anpassa innehållet efter beroende om du själv tycker du är novis, expert eller tonåring.

Annonser

5 Responses to Vikten av bra informationssökning

 1. Anna-Stina skriver:

  Men än är vi inte där, så vi får nog dras med biblioteken ett tag till 🙂

 2. Ja, det stämmer nog 🙂

  Vad tror du är de tre viktigaste kunskaperna när det gäller informationskomepetens som eleverna behöver i en vuxenutbildning och i sitt arbetsliv idag?

  Vi håller på att skapa en informationssökningsdel till våra elever som ska vara anpassad till våra elever. Är det viktigast att kunna hitta böcker på bibliotek, i databaser, via webbsökningar eller kanske vart man ska söka?

  Några förslag?

  /Kalle Hedlund
  Lärstödscentrum

 3. Anna-Stina skriver:

  Tack för frågan! 🙂
  Den kunskap jag skulle vilja sätta allra främst när det gäller informationskompetens är källkritik, jag tycker det överskuggar allt annat. Och då menar jag källkritik i en bred bemärkelse. Överhuvud taget ett kritiskt sätt att förhålla sig till samhället och till information, oavsett källa. Undervisning i informationssökning förlorar successivt i betydelse, då informationsystemen blir mer användbara för människor.

  Men fortfarande har människor rätt att få veta att det finns väldigt mycket (gratis) information på biblioteken som de i dagsläget faktiskt inte hittar på andra håll, i alla fall inte i samma format som på biblioteken. Att söka i en bibliotekskatalog är idag inte det allra lättaste (eller snarare att få vettiga resultat), så visst kan det vara bra för elever att få prova på det, så att de vågar närma sig på egen hand senare.

  Eleverna behöver också få veta att på biblioteken finns information som ofta är mer lättillgänglig än på nätet, dvs databaser (som Alex) där man kan hitta information om författare som är skriven på ett lättillgängligt sätt. Där finns också medier för dem som har läs- och skrivsvårigheter av olika slag. Vet eleverna att de kan göra egna kopior av talböcker i digitalt format?

  Det kan också vara kul att orientera sig i den ganska stora mängd sökredskap som finns, som det som nämns i mitt inlägg här t ex: http://bibliobuster.wordpress.com/2007/10/10/internet-librarian-international-2007-what-the-search-engines-are-up-to-now/ Men det är kanske mer kul än nyttigt 🙂

  Ursäkta detta blev visst en hel uppsats. Så går det när man börjar skriva och inte vet riktigt vad man ska skriva… 🙂

 4. Martin skriver:

  Kom igen Kalle! Finns det något bättre än att gå till biblioteket en regnig lördag, gå fram till tidsskriftavdelningen och rota fram de nya exemplaren av ens favorittidskrifter, sätta sig ner i en fåtölj och öppna den första tidningen? Eller att helt planlöst ströva omkring bland skönlitteraturen och ta första bästa bok som faller in en? Eller att faktiskt få hjälp av en kunnig bibliotikarie när man är på jakt efter en bok kring elsystem i fritidsbåtar? 🙂

  /Martin

 5. Tack för svaret Anna-Stina! Jag håller med om att källkritiken är väldigt viktigt, det är ju väldigt lätt att hitta information men svårare att värdera den. Intressanta tankar du har angående bibliotekets roll också. Jag håller med både dig och Martin att biblioteket är en fin plats med mycket bra information, böcker, kunnig personal och oftast en väldigt trevlig miljö.

  Problemen med att ha ”all” information på sin I-pod är ju också rätt många. Jag tycker det är svårt att bara hitta i min musiksamling, hur ska det gå om man har ”all” information där? Tänker jag på Moores lag kommer det nästa år att finnas dubbelt så mycket information och då måste jag köpa en större I-pod för att få plats med det nya… Men innan jag är färdig med uppdateringen kommer innehållet att vara inaktuellt… Det är en match som är omöjlig att vinna,

  Jag tycker att informationssökningen och kunskapen att värdera informationen blir viktigare och viktigare. Men detta syns sällan i kursplaner, i våra utbildningar finns det väl knappt något om kunskapen att värdera information. Lite i introduktionskursen…

  Tack för era tankar
  /Kalle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: