”Låt eleverna få makten över lärandet”

Staffan

Staffan Humlebo är filosofilärare och medverkar i skriften ”unga nätkulturer”. Efter 25 år som lärare har han ersatt sin klassrumsundervisning med ett lärande på nätet.

– För mig framstår nu det gamla sättet att undervisa som skrämmande ineffektivt, säger Staffan Humlebo. Den traditionella klassrumssituationen har han alltid upplevt som långsam och trög.

Det finns ett utpräglat maktspel i lektionen. Själva lokalen och tidsorganisationen definierar lärandet för eleverna. Den sociala praktiken i lektionen hindrar det självständiga sökandet och formulerandet av ens lärande – och hur tråkigt är inte det för hjärnan!

Numera, efter tjugofem år som lärare, försöker han använda klassrummet till annat än gammaldags undervisning. Hellre vill han samla eleverna för att prata och diskutera, se en film eller ha kul tillsammans. Hans uppmaning lyder:

– Låt eleverna få makten över lärandet genom bloggar och wikis. Låt dem själva söka och brottas med kunskapens språk och vägar. Det är mycket roligare och mycket nyttigare för hjärnan än att sitta still i ett klassrum och vänta på att det ska ringa ut

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: