Ny svensk forskning: IT har positiva effekter på lärandet

Nu är det bevisat ”IT har positiva effekter på lärandet”. Det är myndigheten för skolutveckling som gjort en analys av aktuella studier och forskningsrapporter. Det framkommer att IT i sig skapar inte ett bättre lärande men ”Användandet av IT är effektivt när eleverna tycker att arbetsuppgiften uppfyller sitt syfte och IT är integrerat i lärprocessen så att effekten av lektionen bli mer långsiktig. När IT blir ett normalt inslag i klassrummet och i det pedagogiska arbetet finns det klara tecken på positiva effekter för lärande och elevers prestationer”.

Detta är dock inte helt lätt att skapa. Att använda IT i utbildningen kräver träning att använda digitala medier och våga bryta ned hur lärandet distribueras.

Peter Karlberg (som jobbar på myndigheten för skolutveckling) skriver också om detta på sin blogg.

Unga nätkulturerMen det är viktigt att börja fundera över detta. Nu börjar de första digitala infödingarna börja våra utbildningar, dvs de som inte känner till tiden före Internet. Man räknar att dessa personer är runt 20-årsåldern. Just om dessa har det skrivits i den pinfärska och inspirerande skriften ”Unga Nätkulturer” från KK-stiftelsen.

”Våra barns och ungdomars nätanvändande är så brett och mångfacetterat att det bäst låter sig beskrivas som en hel kultur, eller snarare kulturer, eftersom det tar sig många uttryck och visar sig i olika skepnader. I dessa nätkulturer finns beståndsdelar som kommer att vara centrala ingredienser när framtidens lärande organiseras och iscensätts.

I Unga nätkulturer låter vi noggrant utvalda delar av den svenska sakkunskapen komma till tals kring detta scenario. Utifrån olika professioner och erfarenheter reflekterar de kring samhällsutvecklingen och nätets möjligheter och problemområden. Skriften vänder sig främst till lärare och andra verksamma inom skolans värld, till exempel lärarutbildare, lärarstudenter, IT-ansvariga, skolpolitiker och forskare, men är så generell till sitt innehåll att den bör intressera fler”.’

Ladda ner eller beställ skriften här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: