Glöm datorn – jobba på webben istället

Det kommer mer och mer bra tjänster där du kan jobba med dokument, bilder, filmer mm direkt i din webbläsare. Fördelen blir att du inte behöver ha programmen installerade i din dator och att du kommer åt dina filer oavsett vart du är (en internetuppkopplig krävs dock). Men kanske den största fördelen är möjligheten att dela med sig och samarbeta kring materialet.

Denna tanke har byggt tekniken kring distansutbildningen där lärplattformarna (i vårt fall CuRSnet) är det tydligaste exemplet kring delning och samarbete av dokument. Men nu börjar vi också se detta i större omfång på andra ställen på webben.

Cursnet

Här är några tjänster vi tycker är bra

Dokument

Google docs har vi skrivit om tidigare och är ett fullgott alternativ till officepaketet om du inte är ute efter de mest avancerade funktionerna. Det är också fantastiskt för att samarbeta i dokument. Google har ju annars också en söktjänst, möjlighet att blogga, mail, kalender, fotoalbum, chatt mm.

Zoho har minst lika omfattande tjänster men är inte lika etablerade, men ett bra alternativ. Här kan du också sköta dina projekt och ha webbkonferens.

Read/writeWeb skriver mer om detta

Bilder

Flickr är antagligen det mest kända alternativet. Det är enkelt att hantera bilder och dina kompisar och andra kan kommentera och diskutera. Nu har också många online-redigeringstjänster kopplat till fototjänsterna börjat dyka upp. Bengt på bild och foto skriver om detta.

Video

Jaycut är en webbtjänst där du skapar filmer och bildspel direkt på webben. Ladda upp dina filmer och dina bilder och redigera ihop dom direkt i ett webbgränssnitt.

Annonser

2 Responses to Glöm datorn – jobba på webben istället

  1. Lärstödsnytt skriver:

    […] fler program som tidigare bara funnits i datorn finns nu att använda på webben (vi skrev om detta tidigare). Ofta skriver vi ju dokumenten i datorn och skickar sen en kopia via e-post, eller som i våra […]

  2. […] har skrivit en detta tidigare att programmen börjar flyttas från datorerna och användarna skapar innehållet direkt på webben […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: