Ett ”riktigt” möte på webben?

I dagens Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter kan man läsa om forskare i Sverige och Schweiz som flyttat människans ”jag” utanför kroppen. De menar att vår ”jag-uppfattning” sitter där ögonen sitter. Genom att flytta ”ögonen” skapar man alltså en illusion av att också befinna sig utanför kroppen (se här hur det går till). Om illusionen är verklig är en filosofisk diskussion som vi lämnar här.

Jaget

För distansutbildningen är det dock intressant. Det skulle alltså vara möjligt att med ”jaget” befinna sig på samma plats även om man kroppsligt är åtskilda. På distansutbildningen som vi bedriver idag är vi ju åtskilda från att fysiskt träffas stora delar av tiden (eftersom vi studerar på olika platser).

För mer praktiska utbildningar skulle detta få konsekvenser.

”- I framtiden skulle man kunna tänka sig att projicera kirurgens jag, så att personen får en illusion av att vara i operationssalen. Då skulle kirurgen kunna bli mycket mer intuitiv”.

Virtuella rymdfärder är ett annan tänkbart område”.

Eller varför inte släcka en brand, att vara med vid skadeplatser mm?

Science fiction igår och kanske verklighet inom en snar framtid?

Så länge arbetar vi vidare med vårt e-mötessystem där man möts med webbkameror och delar och arbetar tillsammans med dokument. Vilket genomslag detta får i våra utbildningar är svårt att säga men det börjar komma mer och mer (bra) lösningar som är komplement till fysiska möten.

Tidningen City har haft en bra artikelserie i veckan om Internet där de tog upp yngre människors minskande behov av umgänge. ”Yngre människor talar inte längre om att träffas ”på riktigt”. De ser kontakter på nätet som vilket annat umgänge som helst”.

Dock så finns många av de mänskliga behoven kvar i mötet. ” Men vårt behov av att kategorisera människor tycks finnas kvar även online. – Vi tar med oss våra sociala roller ut på nätet. Det tycks vara så att vi måste identifiera oss, annars upplevs det som meningslöst att kommunicera. Bland det absolut första de flesta vill veta i en chatt är vilket kön den man pratar med har, säger Elza Dunkels.

Uppdaterat: Stig-Roland Rask kommenterar artikelserien i City på kollegiet. Mycket bra skrivet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: