Lärstödscentrum på Podcamp Europe

Podcamp Europe

Igår och idag har lärstödscentrum varit på Podcamp Europe. Det var en ”unconference” som baseras på premissen att kunskapen hos publiken på konferensen är större än kunskapen hos presentatörerna. Det var inte heller några inbjudna talare utan deltagarna fick själva hålla i presentationer och fokus låg sedan på kunskapsutbyte och diskussioner.

Den tanken är också intressant i skolan, antagligen är kunskapen hos 40 elever större än hos en eller ett par enskilda lärare. Distansutbildningen har till en viss del hjälpt att flyttat fokus från lärarens förmedlade kunskaper till ett mer aktivt studentcentrerat lärande. Anledningen har främst varit att det då inte går att hålla föreläsningar på samma sätt. Istället får läraren mera rollen som handledare. I Räddningsverket är det styrdokumentet pedagogiska riktlinjerna som ligger till grund för vårt pedagogiska synsätt. Vi tror att detta sätt att se på lärande kommer att fungera väldigt bra på den nya utbildningen Skydd Mot Olyckor (SMO) på distans.

På konferensen behandlades ämnena podcasts, bloggar och andra nya medier. Tyvärr var mycket av fokus på marknadsföring och hur man skapade publik till sitt material. Men mycket fokus låg även på hur man skapade lärgemenskaper på nätet och hur man skapar material som inte bara är textbaserat utan även bygger på bilder och tal.

Intressanta presentationer var bland annat Daniel Erkstam från Read Speaker som berättade om hur man automatiskt skapar en ljudfil av vilket textdokument som helst, utan något speciellt program i datorn. Annars var mycket fokus på hur man levandegör material och text för att anpassa innehållet för användaren.

På det hela var det två intressanta dagar och det känns som marknaden och utbildningssektorn utvecklar och har behov av samma tjänster för webben. Skillnaden är att företag är mest intresserade av hur man får besökare till sitt material och vi som arbetar med utbildningen är mest intresserade av vad vi kan göra med materialet.

Här kan ni läsa mer om konferensen (221 inlägg än så länge).

Annonser

3 Responses to Lärstödscentrum på Podcamp Europe

 1. Anonym skriver:

  Läste i senaste Nyhetsbrevet följande i rapporten från Podcamp Euro

  ”Intressanta presentationer var bland annat Daniel Erkstam från Read Speaker som berättade om hur man automatiskt skapar en ljudfil av vilket textdokument som helst, utan något speciellt program i datorn.”

  Kan detta vara användbart för elever med dyslexi och hur gör man?

 2. lscnytt skriver:

  Det går ganska lätt att göra själv. Men det enklaste är att vi integrerar den på något sätt i våra befintliga system (kanske CuRSnet?). I princip får man då två knappar

  1. Lyssna på innehållet
  2. Ladda ner innehållet till en ljudfil

  Det finns två tjänster som är bra för detta egentligen. Den ena är att man får innehållet uppläst och den andra är att man får stöd av att läsa text på skärm. Det är som ett slags karioke-stöd där ett nytt fönster dyker upp, man ställer in läshastigheten och sen kan man följa flödet på texten (precis som i en kariokemaskin). Anledningen att det är bra är att de allra flesta skummar text på nätet och man missar därför mycket information. Det gör både dyslektiker och ”vanliga”. Detta förbättrar alltså förståelsen och lärandet för alla.

  Alltså, detta är inte tjänster för enbart dyslektiker utan för alla. Fördelen är att alla gillar inte att läsa text på skärm och att dyslektiker inte behöver känna sig utpekade som personer med ”problem” och får speciella hjälpmedlel.

  Här kan du se presenationen om Readspeaker (ett företag)
  http://podcampeurope.pbwiki.com/f/ReadSpeakerSessionSlides.pdf

 3. […] by lscnytt on June 15th, 2007 När jag (Kalle Hedlund)var på Podcamp Europe berättade vi om möjligheten att skapa en ljudfil av text. Vi har nu lagt till denna funktion på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: