Pay attention!

Något har hänt. Nu är Internet större än tv bland 15-24-åringar skriver SvD baserat på mediabarometern 2006. ”Det gör också att den totala tiden som unga lägger på medier ökar, med 40 minuter. Men sannolikt ryms där mycket så kallad ”multi­tasking”, det vill säga att man konsumerar flera medieformer samtidigt. Och glöm inte att den viktigaste medieplattformen för unga, mobilen, inte ens är med i mätningen”.

Multitasking sker även i skolvärlden. Detta är en anledning att det är mycket diskussioner om mp3-spelare och mobiltelefoner i klassrummet. Kanske det går att lyssna på läraren samtidigt som man skriver sms och kanske läser man bättre när man lyssnar på musik? I vilket fall verkar ju 15-24-åringar klara det.

Vi på lärstödscentrum arbetar med att integrera teknik i undervisningen. Men att använda tekniken är aldrig ett självändamål men om det används på rätt sätt tror vi det både förbättrar lärandet och engagerar. Ett argument mot distansutbildning är att det ”riktiga” mötet inte infinner sig men vi tror att det framförallt handlar om en mental barriär. Kan människor hitta sin livspartner träffa sin livspartner, nätverka över hela världen och när människor tillsammans skapar Youtube och wikipedia borde man också kunna skapa en bra utbildning på Internet.

Vill du ha inspiration för att engagera dina elever tipsar vi om denna film. Den ställer bland annat frågan Använder någon av dina studenter Google? April 2006 gjordes 2,7 miljarder sökningar (frågor) på google per månad. Vart ställdes de frågorna innan Google?

Länk till filmen

Annonser

One Response to Pay attention!

  1. […] av lscnytt på 16 augusti 2007 Vi har tidigare skrivit om att internetanvändandet har gått förbi tv-tittandet. De flesta rapporter vittnar om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: