Minimässa om it i undervisningen

Learning lab  - Uppsala universitetIgår var jag (kalle Hedlund) på Uppsala universitet och deras minimässa om it i undervisningen. Det var ett 20-tal projekt som beviljats projektmedel där ambitionen var att integrera pedagogik och it i lärandesituationen.

Det var några exempel som var särskilt intressanta för oss på lärstödscentrum då vi jobbar med liknande projekt just nu. Uppsala universitetsbibliotek har gjort en nätbaserad kurs i informationssökning som heter ”Google – bra till mycket men inte till allt!”.

Att söka information som är relevant för utbildningen är inte lätt. Men med rätt verktyg och kunskaper blir det lättare att både skriva bättre arbeten och lära sig mera. Mycket av dagens studentaktiva studieformer (inklusive Räddningsverkets utbildningar) kräver att studenten ska kunna söka, värdera och sålla i informationen. Det är viktigt både under studietiden samt för det livslånga lärandet. Idag sker informationssökningen främst på nätet via Google, det är en utmaning för biblioteket och lärarna att lära studenterna att söka information på bästa sätt.

Det har också skrivits en hel del oroande inlägg om googles dominans på utbildningsområdet den senaste tiden.

Google fördummar

Vad vill Google?

Många av projekten använda sig av e-mötessystem där de helt hade ersatt de fysiska mötena med ”online-seminarier”. Vi håller på att köpa in ett e-mötessystem som vi skrivit om tidigare. De jag pratade med tyckte att det gick bättre och bättre att arbeta med dessa system. Det kunde kännas lite märkligt att sitta framför en webbkamera och prata med varandra från början men den känslan gick snabbt över. Efter ett par gånger kändes det lika naturligt som ett ”vanligt” möte. Den samlade bilden från läraren var att det blev lite mer jobb för den enskilda läraren att förbereda men mycket bättre för de studerande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: