Digital kompetens

På Räddningsverket väntar vi på remissvaren från utredningen för en ny myndighet mot olyckor och kriser.

I skolvärlden debatteras om begreppet digital kompetens bör skrivas in i skolans styrdokument. Det är skolverket som tillsammans med myndigheten för skolutveckling och KK-stiftelsen som ska se över hur detta på bästa sätt ska ingå i undervisningen. Begreppet kommer från EU-kommissionen som nyligen listat åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande.

Vad är då digital kompetens?

         Digital kompetens är ett vitt begrepp som handlar om många olika saker. Allt ifrån att kunna hantera en dator eller en mobiltelefon och dess programvaror till att ha en kritisk och reflekterande attityd till IT, säger Jan Schierbeck.från Skolverket

Och varför ska eleverna kunna detta? Räcker det inte att kunna läsa böcker och träffas i skolan.

– Det handlar om att kunna förbereda befolkningen för ett livslångt lärande där de nya tekniska möjligheterna spelar en avgörande roll. Därför är skolans integritet mer än någonsin knutet kring dess förmåga att orientera sig kring omvärlden och den pågående samhällsutvecklingen. Det är naturligtvis ingen enkel uppgift påpekade Øystein Johannessen, ” – De senaste årens diskussioner om digital kompetens rör i grund och botten hela skolans utveckling och verksamhet”

I Norge är redan digital kompetens en av fyra basfärdigheter inom skolan, av samma vikt som att kunna läsa, skriva och räkna.

För framtida personer som kommer till den nya myndigheten mot olyckor och kriser för att lära sig saker kommer inte frågan vara huruvida ”om man använder datorn i utbildningen?” utan ”hur används datorn i utbildningen!!!”. Det blir också intressant hur elevernas digitala kompetens bör se ut för personer i yrkesutbildningar där våra utbildningar hör hemma.

Mer information:

Skolverkets senaste nyhetsbrev

KK-stiftelsens blogg

Bloggen Infotology

Nätkulturer

Eller googla på ”digital kompetens”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: