Skydd mot olyckor (smo) på distans

Arbetet med att utveckla utbildningen för skydd mot olyckor (smo) på distans fortsätter som vi skrivit om tidigare. Just nu arbetas det med kurserna

Introduktionskurs 4 poäng (Jonas Evbäck och Kalle Hedlund)

Här använder vi mycket av Revinges material. En utmaning är att skapa förutsättningar för ett processinriktat lärande på distans.

”Introduktionskursen tar upp individ- och grupputveckling, pedagogik, informationssökning, brandmannens roll, brand i hemmet och prehospitalt omhändertagande”.

Säkerhet och Samhälle 8 poäng (Gabriella Rentsch, Martin Neldén och Kalle Hedlund

Gabriella och Martin arbetar intensivt med kursen måndag till onsdag denna vecka i Rosersberg och bygger delvis på tidigare material från distansutbildningarna till F4 i Östersund, Stockholms brandförsvar och brandmän i Oskarshamn

”Säkerhet och samhälle tar upp säkerhetsarbete och risker i samhället, lagstiftning, olyckors effekter, värdering och riskuppfattning, projektarbete samt bygger vidare på pedagogik”.

Räddning 1, 8 poäng (Johan Wickenberg, Robert Ullmark, Stellan Eriksson och Håkan Lilja

Räddningskursen är den del där distansstudenterna kommer att vara på skolan eller skolorna mest tid. Här ingår många praktiska moment som krävs att studenterna gör på skolorna. Men mycket teori kommer de att kunna läsa hemifrån.

”Räddning 1 tar upp olycksförlopp och brandförlopp, byggnadstekniskt brandskydd, miljöpåverkan, risker vid räddningsinsatser, personlig skyddsutrustning, hälsa och livsstil, åtgärder vid losstagning samt bygger vidare på prehospitalt omhändertagande”.

Vi arbetar just nu med att ta fram materialet med lärare och ämnesspecialister på skolorna, Nästa steg blir att paketera kurserna och hitta arbetsformer för att samarbeta på nätet. Vi håller på att köpa in två verktyg för att underlätta detta, ett för att skapa kurser på webben, ett författarverktyg och ett verktyg för att kunna mötas i webben, ett e-mötessystem.

Just nu söker vi också lärare som vill vara med och utveckla resterande SMO-kurser. Hör av er till projektledare Håkan Lilja om ni vill veta mer.

Läs mer om Räddningsverkets 2-åriga utbildningen ”Skydd mot olyckor” här

Annonser

One Response to Skydd mot olyckor (smo) på distans

  1. […] Den tanken är också intressant i skolan, antagligen är kunskapen hos 40 elever större än hos en eller ett par enskilda lärare. Distansutbildningen har till en viss del hjälpt att flyttat fokus från lärarens förmedlade kunskaper till ett mer aktivt studentcentrerat lärande. Anledningen har främst varit att det då inte går att hålla föreläsningar på samma sätt. Istället får läraren mera rollen som handledare. I Räddningsverket är det styrdokumentet pedagogiska riktlinjerna som ligger till grund för vårt pedagogiska synsätt. Vi tror att detta sätt att se på lärande kommer att fungera väldigt bra på den nya utbildningen Skydd Mot Olyckor (SMO) på distans. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: